Viburnum opulus šohin

Moderátoři: Josef Soukal, Lukáš Sirotný, Milan Karpíšek

Viburnum opulus šohin

Příspěvekod Lukáš Sirotný v 11 led 2009 17:00

Alias kalina obecná :) . Jedná se o celkem neobyvyklý druh pro tvorbu bonsají, a tak bychom si mohli vyměnit nějaké užitečné informace a rady ohledně pěstování, jestli jste pro. Stromek z tohoto threadu byl původně keřík o několika proutcích, po zhruba 3 letech na záhonu se kmen dostal na průměr přes 5 cm. Kaliny mají bujný růst a v dobrých podmínkách vyženou za sezónu i půlmetrové výhony. Nevýhodou jsou celkem dlouhá internodia, které se ovšem dají zkrátit jednak při včasném zaštípnutí mékkého výhonu (na způsob javoru) a pak taky každoročním odlisťováním (v období května-června, šlo by možná odlistit i 2x za sezónu, ale to jsem ještě nezkoušel). Zpočátku jsem měl pochyby o tom, jestli bude rostlina působit ve své velikosti (kolem 20 cm) věrohodně pro velké listy, ale za 2 roky odlisťování se listy zmenšily na 2-3 cm a čekám, že v budoucnu se podaří ještě větší redukce. Rostlině nevadí vlhko až mokro, ale naopak ihned reaguje na přesušení povadnutím/opadem listů, proto ji máme na přistíněném stanovišti a i tak ji někdy zalíváme i několikrát denně. Nejhezčí je rostlina asi na podzim, kdy se vybarví do červenožluta, atraktivní je i pro své květy a plody (zatím jsme ještě neměli tu čest, jelikož byly všechny výhony zakracovány). Příští rok by měl být stromek přesazen, zkusili byste dát nějaké návrhy na misku? Dle mého by měla být miska vyšší, protože strom je v olistění opticky dost těžký, ale určitě bych preferoval kulatou/oválnou misku se zajímavou glazurou. Obě pohledovky jsou rovnocenné. Budu se těšit na vaše nápady.
Přílohy
kalina1.jpg
kalina1.jpg - červen 2007
kalina2.jpg
kalina2.jpg - červen 2008 před odlistěním
kalina3.jpg
kalina3.jpg - po odlistění strana A
po odlistění
kalina4.jpg
kalina4.jpg - po odlistění strana B
Lukáš Sirotný

Re: Viburnum opulus šohin

Příspěvekod Lukáš Sirotný v 11 led 2009 17:02

podzim + virtuál
Přílohy
kalina5.jpg
kalina5.jpg - podzim 2008 strana B
kalina6.jpg
kalina6.jpg - strana A
kalina7.jpg
kalina7.jpg - podzim 2008 o pár týdnů později
virtual.jpg
virtual.jpg - virtuál
Lukáš Sirotný

Příspěvekod Mirek Halatin v 11 led 2009 19:11

Kaliny se opravdu moc nevidí, a když už, tak ty japonské (Viburnum tomentosum). Ty mají sice hezčí list (na podzim se vybarvuje temně červeně až do fialova), ale nevím jak jsou na tom s pěstebními podmínkami. Připojte prosím své zkušenosti s tímto příbuzným.

to Lukáš: Tvůj strom je moc pěkný. Akorát bych zredukoval počet větví na kmeni a zapracoval na zavětvení z nich. Takto mi to připadá příliš husté, nepřehledné. Ale nevím jak kalina reaguje na střih (jestli by se to dalo vůbec udržet).
Miska se mi líbí původní. Masivnější bych nevolil, protože i se zel. obrostem mi to připadá v rovnováze. Chtělo by to, ale vidět v reálu.
Mirek Halatin

Příspěvekod Josef Soukal v 12 led 2009 09:58

I mě se zdá být ta původní miska typově dobrá - tedy obdélník se zaoblenými rohy, možná by mohl mít i lehký rantlík, zkusím se po něčem mrknout...
Josef Soukal

Příspěvekod Tom Benda v 12 led 2009 10:05

Na stavbě větví bych určitě zapracoval, což Lukášovi ale nemusím říkat. Jen bych chtěl vyjádřit jiný názor než Mirek. Mně to nepřipadne hustý. Naopak se těším na fotku zimní siluety s propracovanou korunou plnou větévek, pěkně nahusto :-)
Tom
Tom Benda

Příspěvekod Lukáš Sirotný v 12 led 2009 11:28

Díky za ohlasy, ohledně té opticky těžší misky jsem se špatně vyjádřil - myslel jsem výškově něco podobného, jako je současná miska, žádný nizounký talíř. Tvarem by šel klidně i ten zaoblený obdélník, akorát bych byl pro výraznější glazuru, tahle miska je hodně strohá, spíš pro nějaký jehličnan.

Větve v koruně jsem probíral teď po opadu listů, ona kalina vždycky po odlistění a prosvětlení vyžene i hodně výmladků z kmene, bude to třeba hlídat a důsledně potírat :) . Na jaře chci taky ještě zapracovat na lepším rozmístění větví pomocí upínacích drátů, drátování není moc vhodné, protože větve jsou dost křehké. Těším se na, Pepo, na tvůj virtuál ;) .
Lukáš Sirotný

Příspěvekod Josef Soukal v 12 led 2009 11:55

Není to úplně ideální, je to dost těžké a barvu jsem taky už lépe nedoladil.
Abych nevykrádal, miska je ze stránek W. Putze.

miska kalina.jpg
miska kalina.jpg -
miska kalina.jpg (36.54 KiB) Zobrazeno 977 krát
Josef Soukal

Příspěvekod Mirek Halatin v 12 led 2009 12:18

to Tom: ano Tome propracovaná a plná větévek, které ovšem nepůjdou všechny z kmene... to jsem myslel ;)
Mirek Halatin

Příspěvekod Lukáš Sirotný v 12 led 2009 17:48

re Pepa: No pořád s tou miskou nevím, zdá se mi, že by měla být víc do kulata aby podtrhla ten kulatý obrys koruny, takhle se to hodně bije. Zkusím sem ještě něco hodit, zatím jsem nenašel nic lepšího než ten můj první návrh.
Lukáš Sirotný

Příspěvekod Josef Soukal v 13 led 2009 08:32

Asi by mohla být i kulatá miska, ale ta v Tvém návrhu je podle mě moc vysoká a hlavně se mi nelíbí, že má dopředu jen jednu nožičku.
Josef Soukal

Další

Zpět na Ostatní listnáče